pár napja (jó, lehet hogy már inkább pár hete) a Coca-Cola Magyarország egyik rendezvényén jártunk Petivel. őszintén szólva, nem voltam túl figyelmes, amikor a meghívó tartalmát kellett volna átfutni, és rögtön igent mondtam.
hiszen én gyakorlatilag mindenre igent mondok, ami a Coca-Colához kapcsolódik. magát a terméket is eszeveszetten imádom (lájtkólaforevör!), és a céggel is erősen szimpatizálok.
megyünk! persze!
aztán amikor odaértünk esett le, hogy ez egy workshop, magyarul: mi fogunk sütni-főzni.
jajjjj... de hiszen én több mint eleget sütök és főzök otthon. nemár...
aztán beálltunk szépen az asztalok mögé, ahol suliba vagy munkába vihető, elcsomagolható fincsiket kezdtünk el gyártani, és el is felejtettem a korábbi hisztit.
mert minden recept baromi egyszerű, gyors és finom volt. és készítettünk egy olyat, de OLYAT, ami amúgy is durván a fétisem.
sós-sajtos keksz. SÓS és SAJTOS. imádom az ilyen aprósütiket! még akkor is, ha rosszak, még akkor is, ha szárazak vagy ízetlenek. De ez ráadásul maga a tökéletesség!
szóval az esemény margójára két dolgot vésnék fel.
1, simán tud az ember villámgyorsan olyan egészséges nasit összedobni, amit érdemes a gyereknek csomagolni, vagy amit érdemes a munkába magunkkal cipelni.
2, elég keveset tudunk arról úgy általánosságban, hogy mit érdemes a nagyétkezések között betermelni, vagy hogy melyik készterméket kell leemelni a polcról.
szóval most ajánlok nektek két oldalt, aminek segítségével jobban be tudjátok lőni, hogy hogyan állítsátok össze a dolgos napok menüjét:
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) elkészítette a legújabb magyar táplálkozási ajánlást, amely az OKOSTÁNYÉR® ( Okostanyer.hu) elnevezést viseli. Az egészséges lakosságnak szánt útmutató a felnőttekre, és külön a gyerekekre fogalmazza meg az egészséges táplálkozás legfontosabb alapelveit.
A termékek címkéjének, összetevőinek értelmezésében pedig az Okoscimke.hu lehet a segítségetekre.
És akkor jöjjön a bomba recept is végre. Köszi a Nosaltynak, hogy rendelkezésünkre bocsátotta.
Sajtos-túrós graham-tallér szeletelt mandulával megszórva
Hozzávalók:
Tésztához:
- 25 dkg túró
- 15 dkg vaj
- 10 dkg sajtkrém
- 5 dkg ementáli sajt reszelve
- 1 kk só
- 2 ek tejföl
- 25 dkg graham-liszt
- 1 kk sütőpor
Tetejére:
- 2 tojás a lekenéshez
- 20 dkg szeletelt mandula
- 20 dkg reszelt ementáli
Elkészítés
A tésztához valókat összegyúrjuk, és fóliába csomagolva kicsit hűtőben pihentetjük.
A pihentetett tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk 3-4 mm vékonyra, és nagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tetejét megkenjük tojással és megszórjuk mandulával és reszelt sajttal.
170 fokra előmelegített sütőben légkeverésen, 18-20 perc alatt megsütjük.
Javaslat:A graham tallér remek tízórai lehet, ami mellé jól csúszhat egy finom gyümölcslé, mint például egy pohár Cappy 100% Almalé, vagy a többféle gyümölcsből készülő, 2 dl-es Cappy Smoothie-k valamelyike.