GasztRókaland

Kedvenceink a Gourmet Fesztiválról

Legnagyobb meglepetésünkre, a sercli és a sör tematikája igazán jót tett a kínálatnak

2019. május 18. - RókaLand

Kis szerencsével éppen jókor olvashatod ezeket a sorokat, hiszen még van lehetőséged kinézni az idei Gourmet Fesztiválra. Szerintünk most is, mint minden évben, érdemes.

Ha pedig csak a nyáladat csorgatnád... na arra is remekül alkalmas a mostani bejegyzésünk.

dsc_9740.jpg

Készítettünk egy videót, amiben talán a legjobban átjön a hangulat:

 De ha olvasósabb vagy képnézegetősebb hangulatotokban vagytok, akkor Peti megmondja nektek a tutit:

 

Sör és kenyérvég. Na és persze a paprika, de ez a kettő együtt sokkal drámaibban hangzik a régió legnívósabb magas gasztrofesztiválján. De legyünk pontosak: sör, paprika és sercli a pontos tematikái az idei Gourmet Fesztiválnak. Utóbbi talán némi magyarázatra szorulhat, a sercli jelenthet kenyérvéget, megpirult tésztavéget, és marhafartőt is.

Mivel az előző kettőt borzasztóan egyszerű beépíteni egy tonna fogásba, azt gondoltam volna, hogy a sercli lesz a mellékszál az idén, de tévedtem, a csokin keresztül, a fagylalton át egészen a tányérig mindenbe bele tudták építeni a kreatív séfek ezt a deviáns alapanyagot is.

No de mielőtt felsorolnám mik voltak az idei kedvenceim, fontosnak tartom leszögezni miről is szól a Gourmet fesztivál, és miért nem para, ha elkérnek 2800Ft-ot egy falatnyi ételért. Ez nem egy disznótoros fesztivál, a cél nem a jóllakás, hanem pont az, hogy minél többet tudjunk kóstolni. És ha egy két Michelin-csillagos étterem menüjéből 2800Ft-ért tudunk kóstolni, akkor bizony nagyon szerencsésnek kell éreznünk magunkat. Persze nyilván nem mindenkinek való ez, és legfőképpen nem mindenki pénztárcájának, de ha érzel valamit a gasztronómia iránt, akkor mindenképp kint a helyed a magyar gourmandok éves népünnepélyén.

 

Idén meglepően sok új étterem mutatkozott be a fesztiválon. Az egyik ilyen az ázsiai vonalat követő Aum, akik lerakták elénk azt a bizonyos ronda,de finom levest, aminek már nyoma marad az ízmemóriámban úgy is, hogy rühellem a kókuszt. Ez azért nagy érdem, mert ez a vörös currys kacsaleves rommá van tolva kókusszal. Ami külön meghatott, hogy találtam benne egy kis kacsanyelvet is, amihez még sosem volt szerencsém. A másik ételük, a préselt csülök papayasalátával is megért egy misét. 

dsc_9778.jpg

Szintén nemrég csapódott meteorként a budapesti gasztroszíntérbe a Laurel is, ahol olyan csodákat kóstolhattunk Mede Ádámtól és Ötvös Zsuzsannától mint a körömpörköltös bodag, vagy a malátás, sós karamelles "magnum", ami mellé úgy csúszott a barna sör, mint még soha.

dsc_9920.jpg

A Société csapata még egy kis food style workshoppal is készült, ahol magunk díszíthettük fel a tányérunkat, de én inkább csak eltüntettem azokat magamban (mármint a tányért magát nem). Kecskesajt,római saláta,paprika és egy kacsagombócos,málnás kápiagazpacho hozta a paprika témát, a Mangalica sörhabbal és serclivel pedig az utóbbi kettőt.

dsc_9712.jpg

Az Electrolux minden évben érkezik egy fogással, ami a belépőhöz kapott kuponnal ingyenes, ezáltal a legnagyobb sort generálják évről-évre. Idén egy a fogás egy "a világ legjobb paprikáit" felvonultató szendvics, ami meglepően királyra sikeredett.

dsc_9769.jpg

A La Perle Noire már az elnevezésekben beindítja a nyáltermelést, ami kritikus szintet üt meg a fogások látványával párosítva. Füstölt piquillo paprika, sóska és málnavinaigrette felel a vegán szekcióért, egy elképesztő velős pirítós kalamansis paradicsomsalátával pedig a nagyon nem vegán szekcióért. Ami viszont mindent vitt, az a bundáskenyérben sült mangalica volt paprikás árpával.

dsc_9757.jpg

Kicsit a vidéki ízek felé kanyarodva bevettük a Viator Apátsági étterem Omnibus nevű kis utánfutóját is, ahol málnás kacsatatárt kóstoltunk mustáros csicsókasalátával, és füstös sertéspofát paprikás knédlivel és tejfölös uborkahabbal.

dsc_9813.jpg

A Babel standja elé remegő gyomorral érkeztem. Egyike annak a pár étteremnek az országban, ami még a bakancslistámon van, és most kapott egy Michelin csillagot is. Ha mindez nem lenne elég a legkedvesebb alapanyagommal érkeztek, ami a polip, ráadásul ez volt az az étel(mármint a polipos fogás, nem pontosan ez a verzió), ami után a Michelin ellenőr kihívta a séfet megdicsérni. És bár Gourmet feszt szemmel is kicsit parányi adaggal szolgáltak, az élmény örök. Sörben pácolt grillezett polip,paprika,serclimorzsa. Az összes téma pipa.

dsc_9892.jpg

Az Esca csapata a grill tematikában mindig is brutális volt, és most sem okoztak csalódást a kacsaszív-nyársukkal, amit örökké tudtam volna enni. A másik fogásuk a Hortobágyi palacsinta is a faszénről érkezik, és egy olyan savanyú káposzta körettel, ami megszólal. Kissé rendhagyó elemként pedig bónusz csirkelábbal kérhető. Én összedobtam a két fogást egy tányérra a kapirgálóval együtt, és elkészült a legfinomabb káosz tálja az idei Gourmet-n.

dsc_9858.jpg

Az Onyx pedig akkorát jött, hogy már el is fogyott ez a fogás. Abszolút nyertesek a tematika értelmezésében, ugyanis nem csak belekomponálták egy ételbe a sört,a paprikát, és a serclit is, de a sercli mindkét értelmezését is. Ez az étel a BBQ marhafartő,füstös paprika,sör,sercli. Az első sercli maga a marhafartő, a kenyérvéges értelmezése pedig a tányérban merül ki, ami egy általuk sütött kenyérvég. A kivitelezés, az ízek, és még az adag tisztességes mérete is 5-ös. Nem hiába az a két csillag na...

dsc_9938.jpg

Egy világbajnok bélpoklosnak is sok lenne a teljes paletta végigevése, de a vállalkozó kedvűeknek van rá még másfél napjuk. Ha már viszont tényleg nem tudunk egy falatot sem letuszkolni a nyelőcsövünkön, érdemes rámenni a grandiózus italkínálatra is, akár egy kávéval indítva a Sunshine Dealer standjától, majd megkóstolni az új Hungária Zöld Veltellini pezsgőt, végül kilyukadni a Kreinbachernél, vagy a Gilvesy pincészetnél, vagy ahol éppen meglátod egy haverodat bemákolva, aki az alkoholban keresi már a kajakómából kifelé vezető serclivel kikövezett utat.

dsc_9762.jpg

dsc_9765.jpg

dsc_9845.jpg

dsc_9908.jpg

dsc_9949.jpg

dsc_9733.jpg

dsc_9722.jpg

dsc_9736.jpg

dsc_9823.jpg

dsc_9826.jpg

dsc_9835.jpg

dsc_9850.jpg

dsc_9977.jpg

dsc_9912.jpg

dsc_9929.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rokaland.blog.hu/api/trackback/id/tr4114834046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása