GasztRókaland

5 tipp a teljes értékű növényi alapú táplálkozáshoz

2021. június 07. - RókaLand

Néhány évtizede még a vegetáriánus étrendet követők is kevesen voltak a világon, napjainkban azonban az állati eredetű élelmiszert teljesen nélkülöző vegán életmód is egyre népszerűbb, nemcsak külföldön, de hazánkban is.

csoportkep_shaker_es_feherje_nelkul_fekvo.jpeg

Vannak, akik a Földünk védelmében, a környezet és az állatok megóvása miatt döntenek a növényi élelmiszerek fogyasztása mellett, de akadnak olyanok is, akik állóképességüket, szellemi frissességüket és energikusságukat szeretnék erősíteni az életmódváltással. Fontos azonban, hogy a vegán életvitelhez nem elég, ha az addig megszokott étrendünkből egyszerűen kivesszük az állati eredetű alapanyagokat. Ez a táplálkozás annál sokkal komplexebb, és igen nagy odafigyelést igényel a mindennapokban, főleg akkor, ha sportolunk is mellette.

Bár a sportolók körében is egyre többen döntenek a vegán életmód mellett, még mindig sokuk legnagyobb félelme, hogy ha nem esznek állati eredetű fehérjét, akkor nem tudnak az edzés során izmot építeni, vagy akár elveszítik a már megszerzett izomzatot is. Mások pedig attól tartanak, hogy hosszú távon hízással vagy egészségkárosító hatással járhat számukra a növényi alapú étrend. Pedig ez egyáltalán nem törvényszerű, sőt. A vegán diétának számos előnye lehet a sportolókra nézve, ehhez pedig csak a jó minőségű alapanyagok megfelelő kombinálására van szükség, amivel biztosíthatjuk a teljes értékű étrendet. Attól függően, hogy mi a célunk az edzéssel, több ismérvet is érdemes figyelembe vennünk.  Íme öt tipp, hogy hogyan maradhatunk fittek vegán étrendet követve.

Figyeljünk a tápanyagbevitelre!

Egy kalória- és tápanyag-kalkulátor segítségével érdemes ellenőrizni a szervezetünk szükségleteit az adott célnak megfelelően - legyen szó fogyásról, szálkásításról, vagy akár izomtömeg növelésről -, és az alapján összeállítani az étkezési tervet. Nagyon fontos, hogy ne vigyük túlzásba az egyszerű cukrok, a zsír és a só fogyasztását, valamint mindig teljes értékű étel kerüljön a tányérra. Illetve nem árt odafigyelni a zöldségek és a gyümölcsök megfelelő arányára és azok elfogyasztásának idejére is a napi étrendünkben.

Jó megoldást jelenthetnek a vegán étrendkiegészítők

Ha az izomépítés a cél, akkor fontos az elegendő mennyiségű fehérjebevitel szem előtt tartása. A növényi fehérjeforrások nem komplett fehérjék, azaz nem tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat megfelelő mennyiségben és/vagy arányban. Azonban az élelmiszerek helyes kombinációjával teljessé tehetők a növényi fehérjék is, ezt nevezzük komplettálásnak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az étrendünk tartalmazzon gabonaféléket, hüvelyeseket és olajos magokat is. Korábban az volt az álláspont, hogy a főétkezéseknél teljesüljön a komplettálás, mára azonban már elfogadható, ha a nap folyamán biztosítjuk a fehérjebevitelünket a fent említett 3 élelmiszer csoportból. Ha pedig valaki nehezen tudja megoldani a mindennapokban a fehérjebevitelt, jó megoldást jelenthetnek a vegán étrend-kiegészítők is, mint például a Vegan Protein vagy a  Vegan Protein Bar, melyben a lizinben szegény, de kéntartalmú aminosavakban gazdag rizsfehérje mellett a kéntartalmú aminosavakból kevesebbet tartalmazó, viszont lizinben bővelkedő borsófehérje kapott helyet, megtalálva ezzel a megfelelő balanszot a növényi fehérjék tekintetében. A proteinszelet ráadásul a bűnös édességet is simán pótolja, hiszen napközben bármikor lelkiismeret-furdalás nélkül fogyaszthatjuk a csoki és mogyoróvaj ízű szeleteket. Emellett pedig a Vegan BCAA, illetve a Vegan Amino is szuper kiegészítői lehetnek egy aktív életmódnak!

Pótoljuk a hiányzó mikro tápanyagokat!

Az emberi szervezet számára vannak olyan szükséges vitaminok és ásványi anyagok, melyek pótlása vegán étrend esetén nehezen vagy egyáltalán nem biztosítható. Ilyenkor érdemes ezeket beszerezni étrend-kiegészítő formájában. Erre a célra szuper választás a Vegan Multivitamin, ami - vegán igényekhez igazítva - megnövelt mennyiségű B2-, B12-vitamin és szelén tartalommal bír. Emellett növényi táplálkozás esetén ugyancsak érdemes figyelmet fordítani a D-vitamin, cink, és Omega-3 zsírsav bevitelére is.

Tervezés nélkül nem megy

Az egészséges táplálkozás egyik alappillére a megfelelő alapanyagok használata és az otthon, ellenőrzött keretek között készült ételek fogyasztása. Ezt sokszor nehéz megvalósítani, hiszen nem könnyű minden nap változatos, friss ételt tenni az asztalra. Ilyenkor kap fontos szerepet a tervezés, tehát érdemes előre kitalálni, hogy mit fogyasztanánk a héten és tudatosan ehhez alakítani a bevásárlólistát. Olyan apró trükkökkel pedig még jobban megkönnyíthetjük a mindennapokat, mint például a gabona vagy zöldség előkészítése több napra is előre, amelyeket a héten kedvünk szerint variálhatunk. A köztes étkezésekre vagy reggelire pedig egy tápláló, változatos alapanyagokból készült turmix is jó választás lehet.

Fontos a változatosság

Ahogyan azt már fent is írtuk, a vegán étrend nem egyenlő azzal, hogy a húst egyszerűen kihagyjuk az étkezésből és önmagában a köretet fogyasztjuk el. A vegán diéta kialakulásával egy teljesen új konyhaművészeti ágazat is kiépült az elmúlt években. Érdemes utána olvasni, recepteket keresgélni, vagy akár tanfolyamokon részt venni és így ötleteket meríteni a változatos étrendhez. Korábban soha nem látott mennyiségben érhetők el a legáltalánosabb élelmiszerüzletekben is a hús, tej és tojáskészítmény helyettesítő termékei, amelyekkel semmilyen finom ízről nem kell a vegán étrend követőinek sem lemondani.

smizedivat_vegan_protein_bar_4.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://rokaland.blog.hu/api/trackback/id/tr3316585354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása