Új, kreatív ötleteket, magyaros ízvilágú, az ünneppel, vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket várt az Ipartestület, melyek csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak.
Idén is rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők az ország minden területéről.
Érdekesség, hogy Gerbeaud Emilre emlékezve négy versenymű is a zserbó újragondolása volt torta formában. Magyarország jellemző gyümölcsei – sárgabarack, körte, eper, málna, birs, dió, szőlő, cseresznye, meggy, gesztenye, ribizli - mind megjelentek a receptekben, néhol egy-egy zöldség is.
Idén 31 torta közül választotta ki a zsűri a döntős tortákat, melyek a következők:
Akali meggyes mandula– készítője: Dezse Gergő (Mészáros Cukrászda, Szombathely)
Émile Emléke– készítője: Dénes Ilona (Művész Kávéház, Budapest)
Sopron Hűsége– készítője: Drávai Dávid (Hoffer Cukrászda, Sopron)
Boldogasszony csipkéje– készítője: Tóth Norbert (Tóth Cukrászda, Dunaföldvár)
Kékestető– készítője: Ipacs Balázs (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső, Budapest)
A szakmai zsűri két fordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választ ki a zsűri öt tortát, majd újrakóstolják azokat, és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére.
A döntőben a tortákat helyben kell elkészíteni a versenyzőknek, ahol a zsűri ismét meghatározott jellemzők szerinti pontozással választja meg a győztest.
Hagyományosan a Magyarország Tortája versennyel egy időben rendezte meg az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt. A hozzáadott cukrot nem tartalmazó torták között a cukrászok olyan kreációkkal is neveztek, amelyekben különleges alapanyagok, a többi között homoktövis, menta, kardamom, vagy éppen rozmaring alkotott harmonikus ízkombinációt a klasszikus alapanyagokkal, mint a piros gyümölcsök, a gesztenye és a csokoládé. A döntésnél a fő szempontok között szerepelt a szénhidrát és az energia érték is.
A Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntősei:
Mandulatorta cukormentesen– Szamos Marcipán Kft, Budapest
Eredendő bűn– Álomsüti, Budapest
Körös-menti Egres– Tímár Panzió és Étterem, Gyomaendrőd
Boldogasszony csipkéje- Reök Kézműves Cukrászda, Szeged
Cukormentes Kicsi Gesztenye- Accappella Cukrászda, Szeged
Mindkét verseny győztesét augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először. Ezt követően az ország számos cukrászdája árusítja majd.