GasztRókaland

10 hülye kérdés a vegánságról

és a válaszok

2019. április 14. - RókaLand

Rohamosan terjed a vegánság, de sajnos elég sok tisztázatlan kérdés van még mindig a fejekben ezzel kapcsolatban...

Ha eddig fogalmad nem volt róla, vagy csak fogalmad volt, de szívesen szednél magadra inkább tényeket, remélhetőleg szórakoztató formában prezentáljuk ezt most neked.

Peti Tiny Wasteland-es képei remekül fel is dobják a témát, úgyhogy vágjunk is bele.

34687516_1256229967814097_3276578890251763712_o.jpg

1. Mi közöm nekem a vegánokhoz?

Biztos hallottál már róluk, és talán meg is van a véleményed. Talán tiszteled őket azért, mert így tudnak élni, de az is lehet, hogy teljesen ki vagy rájuk akadva, mert szerinted ez úgy marhaság ahogy van. Szőnyeg alá nem lehet söpörni őket, és mivel egyre többen vannak, talán érdemes lenne megtanulni velük/mellettük JÓL élni. Hiszen talán az egyik barátod is az, talán a rokonod is...

2. A vegán és a vegetáriánus ugyanazt jelenti?

Nem! A vegán nem csak húst nem eszik, hanem semmilyen állati eredetű cuccot sem. Szóval nem, sajtot sem, meg tejet sem, meg mézet sem...

És ez nem csak az étkezésről szól. A vegán abban hisz, hogy nem szabad kihasználni a Földön élő állatokat, és globálisan védeni szeretné a Földet. Ezért nem vesz magának bundát sem, és nem dobálja el a műanyagpoharat a körúton. Sok mindenről szól ez az életforma a hús elhagyásán kívül.

3. De akkor mit eszik, ha se húst, se tejet, se sajtot, se tojást? Füvet?

Ugye nem ismeretlenek számodra a gabonák, a zöldségek, a gyümölcsök? A krumplis tészta is vegán, mégis jól lehet lakni tőle.

Amúgy meg egy csomó dolgot vegánosítottak az évek során. Van mentes sajt, virsli és tej is, úgyhogy nem kell kétségbe esni.

22769712_1063757783727984_5135363123711886715_o-1-2.jpg

4. Ha egyesek azért lesznek vegánok, mert nem szeretik a húst, akkor minek csinálnak húsra hasonlító fasírtot, meg pörköltet?

Lehet, hogy van olyan, aki azért lesz vegán, mert nem szereti a húst, de általában inkább a fent említett okokból, mert nem ért egyet az állatok halálához és természetellenes tartásához hozzájáruló gyakorlattal. Szóval amikor elhagyja a csirkét, és a csirkepaprikásról is le kell mondania, akkor az bizony hiányzik majd neki, és szeretne valami hasonló ízt reprodukálni növényekből.

5. Ha nem eszik húst, akkor minek válogat? Tényleg van olyan, aki vegán, de nem szereti a brokkolit vagy nem bírja a glutént?

A vegán is ember. A vegánnak is lehet allergiája, és a vegán se szeretheti az összes zöldséget. Nyilván szívás, ha valaki válogatós vegán, de megesik.

6. Hogyan pótolják azt a sok értékes anyagot, amit én a húsból nyerek?

Először is, azért nem a hús a legszuperfúdabb dolog a világon, tudod, a gyümölcsben meg a zöldságben van a vitamin, már a mama is megmondta. Igen, van amit hús nélkül nem tudsz bevinni, vagy csak nehezen, de ha jól utánaolvas az ember, rá fog jönni, hogy egy elővigyázatos vegán, aki tolja a B-vitamint és figyel az étrendjére (és általában a vegánok ilyenek), simán lehet egészségesebb, mint te a húsoddal.

21753252_1039103272860102_4106812255570596262_o-2.jpg

7. A természet így teremtett minket, hogy együnk húst, meg az oroszlán is eszik húst, akkor most mit kell ez a hiszti?

Maradjunk annyiban, hogy nem tisztázott, hogy mire is vagyunk teremtve, de abban a világban, amikor már csipszet ehetsz és kólát ihatsz rá, nem biztos, hogy bármilyen ősi ösztönre kéne hivatkozni. És már majmok sem vagyunk, és oroszlánok sose voltunk.

8. Ha valamibe belefőtt egy darab hús, de kiveszem belőle, az úgy ok? Azt megeszi?

Nem! Ugye érted, hogy ez nekik komoly dolog? A gluténérzékeny sem eszik kicsit fehérkenyeret...

9. Miért tolják annyira a saját nézeteiket a vegák? Had egyem már a húsomat nyugodtan!

Igazad van! Senki nem döntheti el helyetted, hogy neked mi a jó. A vegánok között is van kedvesebb, gorombább, harcosabb és nyugodtabb alkat is. Mivel őket az állatok leölése, bántalmazása és kihasználása mélyebben érinti, mint téged, nyilván lesz hogy kifakadnak, de egy okos vegán tuti hogy nem tépi ki a húst a kezedből.

Hallgasd meg ha jól esik, és talán még tanulsz is valami újat. Ha meg unod a témát, lapozzatok.

10. Az egyik ismerősömön, aki vegán, bőrcipőt láttam. Akkor ez most mi?

A régi cuccait nyilván nem fogja eldobni, és ha egy turkálóban vesz bőrcipőt, azzal sem egy új állat leölését támogatja. De egy „hithű” vegán biztos nem új bőrcsizmára spórol a télen.

vegan-2.jpg

A vegánság sok szempontból érdekes téma. Ha az ember nem is tervezi örökre elhagyni az állati összetevőket, a szervezetét néha tisztíthatja olyan módon, hogy vegánul főz és étkezik pár napig. Ilyenkor egy kicsit beszűkül, majd kinyílik a világ, és nem lehet tudni, hogy merre haladunk majd tovább.

És ne felejtsük el bónuszként megemlíteni azt sem, hogy a környezetvédelem szempontjából sem lenne utolsó, ha egy kicsit visszafognánk a mértéktelen állati eredetű dolgok fogyasztását...

Szóval ha esetleg nem csak magadra gondolsz, hanem a bolygódra is, akkor is érdemes megreformálni a nézeteidet.

23550373_1082701568500272_5359466127686128738_o-2.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rokaland.blog.hu/api/trackback/id/tr3614764036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Scott Tenorman Must Die 2019.04.15. 05:26:36

miért kéne ezeket tisztelni?

2019.04.15. 06:46:26

A vegánság egyszerűen a jól élő nyugati ember unalomból (és nem kicsit butaságból) űzött hobbija. Az nem vita tárgya, hogy az ember mindenevő, ebben a hús is benne van, meg az állati eredetű élelmek, szóval ezen kár rugózni, így vagyunk "teremtve", nem máshogy. Rögtön bizonyítja ezt, hogy ha kivesszük az étrendünk harmadát/felét valami hóbort miatt, akkor azt majd tablettákkal, pótszerekkel kell pótolni, mert _hiányzik_. Az állatok kihasználása nem szép dolog, engem is felháborítanak a rosszul tartott, kegyetlen bánásmódban részesített háziállatok, de ettől még sajnos ők az étrendünk része. Nem mellesleg a földanyácskát ugyanígy kihasználják a vegánok kajái, amiket a Föld másik oldaláról kell idereptetni, vagy olyan erőforrásokkal kell elkészíteni, ami a sima állati terméknél nagyobb. Műsajt, műhús, a rohadt kártékony szójázás úgy en bloc, mű ez meg az. A vegánság egy létező kérdésre adott rossz (buta) válasz, a jó válasz egyszerűen az lenne, hogy vissza kéne venni a bolygó lakosságát egy-másfél milliárdra, leszámolni az élelmiszeripari túltermeléssel, háztáji gazdálkodásból szerezni az étel, és így tovább. Meg lehet nézni, hogy a vegánság ott jön szóba egyáltalán, ahol bőségesen van étel, és az ember megengedheti magának, hogy válogasson, meg be hogy becsapja magát azzal, hogy a Kínából neki behozott vegán cuccos jó a bolygónak. A szegény területeken nem sok vegánt találni...

2019.04.15. 06:47:57

"kegyetlen bánásmódban részesített háziállatok" ---- haszonállatok

Boar. 2019.04.15. 09:33:35

"Maradjunk annyiban, hogy nem tisztázott, hogy mire is vagyunk teremtve,"
Itt kezdődik a baj... A nyilvánvaló tagadásánál. Az emésztőrendszerünk, a fogazatunk a mindenevőké. Nem kell nagy tehetség hozzá, hogy lássuk a különbséget a tisztán növényevőkhöz képest.
Ha megmaradnátok magatoknak a hülyeségetekkel, nem is zavarna senkit, de az a terrorizmusra hajazó erőszakosság amit művelnek az aktivistáitok, a normális ember szemében akkor is ellenszenvessé tesz benneteket ha egyébként az alap eszméitekkel nem lenne baja.
De semmi gond, ha eljő az apokalipszis, először a vegánokat esszük meg... :-)

Attilajukkaja 2019.04.15. 10:58:54

@Scott Tenorman Must Die:
"miért kéne ezeket tisztelni?"
Ki mondta neked, hogy kell?

@Eugene Horse:
"A vegánság egyszerűen a jól élő nyugati ember unalomból (és nem kicsit butaságból) űzött hobbija."
Na és? A cikk megemlíti, hogy a Cola vagy a csipszevés is az. De a cukrászsüteményeket is említhetném. És akkor most mindenkit nézzek le, aki Colát iszik vagy krémest eszik?

@Boar.:
"az a terrorizmusra hajazó erőszakosság amit művelnek az aktivistáitok, a normális ember szemében akkor is ellenszenvessé tesz benneteket "
Erre is kitér a cikk. A legtöbb vegán egyáltalán nem erőszakos vagy erőszakosabb, mint a "normális" ember, akik között szintén jelentős az agresszivitás. Akinek pedig nem tetszik, hogy valaki másképp étkezik vagy él, mint ő maga, annak a vegánok így is, úgy is szálkák lesznek a szemében, bármit is tesznek.

2019.04.15. 11:53:53

@Attilajukkaja: a kólához és a csipszhez nem jár komplett ideológia, ráadásul a harcosabb fajtából. Alapvetően nem az a baj, ha az ember hülyeségeket gondol és idétlenül étkezik, hanem az, ha ebből kis túlzással vallást csinál, és tukmálja másokra, illetve lenézi azokat, akik nem értenek egyet vele.

lenörd hofstadter 2019.04.15. 12:57:51

1. Mi közöm nekem a vegánokhoz?

Semmi. Röhögök rajtuk. Főleg azokon akiknek egy buli után meg kellett adni a Görög saláta receptjét.

Attilajukkaja 2019.04.15. 13:01:30

@Eugene Horse:
" a kólához és a csipszhez nem jár komplett ideológia, ráadásul a harcosabb fajtából"
Nem is erről volt szó, hanem a "jól élő nyugati ember unalomból (és nem kicsit butaságból) űzött hobbijáról". A Cola és a csipsz is ezek közé tartozik. És még egészségtelen is!

"Alapvetően nem az a baj, ha az ember hülyeségeket gondol és idétlenül étkezik, hanem az, ha ebből kis túlzással vallást csinál, és tukmálja másokra, illetve lenézi azokat, akik nem értenek egyet vele."
Én sok vegánt ismerek, de egyik sem ilyen. Viszont rengeteg nem vegánt ismerek, akik ezt teszik. Te is beleesel abba a hibába, hogy néhány agresszív vegánnal azonosítod az egész életformát és mindenkit egy kalap alá veszel. Ezzel az erővel én is mondhatnám, hogy minden kolbászzabáló hülye bunkó, mert ismerek legalább hármat, aki ilyen. :o))))

Attilajukkaja 2019.04.15. 14:39:27

@lenörd hofstadter:
"Főleg azokon akiknek egy buli után meg kellett adni a Görög saláta receptjét."
Annak a vegán receptjét én is elkérném, mert én csak a feta sajtos változatát ismerem.

Reman 2019.04.15. 15:47:42

Én imádok vegetáriánus kajákat főzni, de a vegán az meglehetős kihívás.

Ami nekem gondom az ilyen beállítottságú emberekkel - tisztelet a kivételnek - az az, hogy vallásos módon állnak a dolgukhoz.
Ha nálam vannak, akkor elvárják, hogy legyen olyan kaja, amit ők meg tudnak enni, tartsam ezt tiszteletben.
Ha én vagyok náluk, akkor SOHA SEMMI olyan kaja nincs, amivel tiszteletben tartanák, hogy én márpedig nem osztom a nézeteiket.
Ennyit a mások tiszteletben tartásáról és egymás elfogadásáról...
De ez csak az én személyes tapasztalatom és véleményem.

Peace & love! :D

Attilajukkaja 2019.04.15. 16:26:58

@Reman:
" SOHA SEMMI olyan kaja nincs, amivel tiszteletben tartanák, hogy én márpedig nem osztom a nézeteiket"
Nem vagyok vegán, de bármikor szívesen eszem finom, tartalmas vegán kaját. Nem is várom el, hogy mást főzzenek, hiszen az ő étrendjük nem ütközik se a vallásomba, se az egészségembe. Viszont én szívesen alkalmazkodom a vendégeim étrendjéhez, ha tudom, hogy valami TILOS számukra. Ez a minimum, ennyit a mások tiszteletben tartásáról.

MEDVE1978 2019.04.15. 17:41:04

Krumplistésztát elvben pont nem ehet, ha a tésztában van tojás. Jó van tojás nélküli tészta is, valóban.

Ez egy kicsit olyan "first world" probléma. Nem hinném, hogy Nigériában túl sok vegán lenne, azok örülnek, hogy ha húshoz jutnak. Ez az ember mire teremtetett duma valóban kamu. Az ember mindenevő, rovarokon és emlősökön át a gyümölcsökig és valószínűleg több esetben az őskorban a dögökig mindent megevett. Ehhez passzoltan alakult ki a fogazata és a szervezete is. Nyilván alapvetően hülyeség ilyet emlegetni, hiszen az ember pont abban különbözik az állatoktól, hogy olyan mértékű ön- és közösségi tudata van, ami lehetővé teszi számára, hogy több dologban ne csak "természetesen" viselkedjen, hanem attól eltérjen. Tehát az ember megengedheti magának, hogy ilyen vegánizmus vagy vegetariánus trendeket vagy akár a paleo diétát kövesse. Persze közösségi szinten ez nyilvánvalóan nem működőképes, mert a legtöbb ilyen diéta nem szolgálja az egyedek jó fejlődését, így a közösség azt nem tolerálja, eltünteti. Ettől még lehet Indiában a szent ember vegetáriánus, de teljes vega populációk hosszútávú túlélése a hiánybetegségek miatt nem túl esélyes.

Felnőtten a saját sorsáról és étkezéséről nyugodtan dönthessen mindenki, a baj akkor van, ha szaporodik és emellett úgy dönt, hogy majd a gyerek is jól lesz hús nélkül...
Na azt nagyon nem kéne.

Attilajukkaja 2019.04.15. 18:49:10

@MEDVE1978:
Szinte mindenben egyetértek veled.
" ha szaporodik és emellett úgy dönt, hogy majd a gyerek is jól lesz hús nélkül...
Na azt nagyon nem kéne."
Gyerekek milliói nőnek fel vegetáriánus és vegán étrenden. A lényeg, hogy a szülők okosan állítsák össze az étrendet, hogy ne legyen tápanyag hiányos. A fényevést én sem pártolom. :o)

Terézágyú 2019.04.16. 09:44:39

"A vegán ... nem dobálja el a műanyagpoharat a körúton."

Na, én nem vagyok vagány, izé vegán, ezért most kimegyek a körútra és eldobok legalább 10 műanyagpoharat. Csak ma, holnap még többet fogok.
Elvégre szeretnék megfelelni annak a képnek, amit a vegányok alakítottak ki a többi emberről.

Dorinda41 2019.04.16. 12:24:11

@Attilajukkaja: Tényleg, mikor vegán anyuka az oviban közli, hogy az ő gyereke nem ehet a csokitortából a másik gyerek születésnapján. Ott ül a kis szerencsétlen, 10 kiló vasággyal együtt, csorog a nyála, meg a könnye. Aztán következő esetben okos nagymama csinál vegán csokitortát neki (megesküszik rá, hogy az, még a receptet is megadja vegán anyukának). Utána tényleg béke és nyugalom van.
Szerencsére a békés megoldás híve vagyok, de vegán anyukának első esetben legszívesebben szívlapáttal osztottam volna az igét. Most évi 25 db kis tortácskát sütök, hogy az a kis tápanyaghiányos szerencsétlen is tudjon enni minden szülinapon. Legalább olyankor eszik egy jót és tartalmasat. Külön hála az óvoda vezetőnek, aki megengedi, hogy a kis egyszemélyes tortácskákat bevigyem.

Attilajukkaja 2019.04.16. 16:58:03

@Dorinda41:
Értem a szituációt, de ilyesmi akkor is előfordul, ha a gyermeknek valamilyen ételallergiája van és nem ehet a tortából. Vagy muzulmán és nem ehet a disznópörköltből. Vagy vegetáriánus a család és nem ehet a parizerből, stb.
"vegán anyukának első esetben legszívesebben szívlapáttal osztottam volna az igét. "
Hát igen. Nehéz elfogadni, ha valaki másképp gondolkozik, mint jómagunk. Még szerencse, hogy csak a vegánok olyan agresszívek, nem igaz?

"Most évi 25 db kis tortácskát sütök, hogy az a kis tápanyaghiányos szerencsétlen is tudjon enni minden szülinapon. "
Ez kedves tőled. Szerintem ez a helyes hozzáállás.

"Legalább olyankor eszik egy jót és tartalmasat. "
Miből gondolod, hogy csak a tiédből eszik jót és tartalmasat? Mit csempészel a tortácskákba?
süti beállítások módosítása